• About us
 • Entrepreneurs
 • Programs
 • News
 • Превръщане на един от най-бедните региони в ЕС в привлекателен център на цифровата индустрия

  Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов са родени във Враца, България - един от най-бедните региони в Европейския съюз. Там почти няма функциониращи големи предприятия, образователните нива са ниски, а предприемаческият дух липсва.

  Недостигът на възможности за професионално развитие и заетост кара младите хора да напускат областта и в резултат на този непрекъснат отлив на мозъци и амбиции Враца попада в омагьосан кръг на изоставане.

  None

  Подобно на други, Емилиян и Теодор също напускат града и продължават образованието си в университет, но за разлика от много други, те никога не губят връзката с родния си град. Вече успешни млади ИТ специалисти, те решават, че искат да се отблагодарят на местната общност и да споделят своите умения и знания. Започват да организират уикенд курсове по ИТ в местното читалище. Виждайки, че интересът е огромен, им хрумва мечтата да превърнат Враца в оживен цифров център - като насърчават общност от активни и квалифицирани млади хора, привличат ИТ компании в региона и създават цифрова индустрия, която предлага добре платени и предизвикателни работни места за местните хора.

  None

  През 2014 г. с тази идея те спечелиха първия конкурс за социални предприемачи Reach for Change, организиран в България съвместно с Nova Broadcasing Group, и влязоха в нашия Инкубатор. Заедно с друг ИТ специалист, Илиян Димов, те основават Враца Софтуер Общество и започват да предлагат 9-месечни курсове по кодиране и безплатни събития. С течение на годините разширяват портфолиото си, предлагайки обучения в областта на дигиталния маркетинг, дизайна, софтуерното тестване и други перспективни и търсени дигитални професии. Днес са обучили стотици курсисти, а десетки от тях вече са започнали кариера в родния си град. Получили са многобройни национални и международни награди и признания, включително наградите Google RISE и са избрани в списъка на Forbes за 2017 г. на 30 социални предприемачи под 30 години в Европа.

  None

  Reach for Change ни помогна да ускорим процеса на разработка. Това, което те направиха за една година, на нас щеше да ни отнеме три-четири години.

  Емилиян Кадийски

  През 2021 г. Враца Софтуер се включи в Програмата за готовност за мащабиране, организирана от Reach for Change и ING в рамките на инициативата "Да Отворим Кръга". Финансовата и менторската подкрепа, предлагана от програмата, им позволи да подобрят бизнес плана си и да започнат да тиражират модела си в други градове в Северозападна България, осъществявайки мечтата си да преобърнат региона.

  Научете повече за въздействието на Враца Софтуер в това видео.

  None